Onze nieuwe pastor: Marianus Jehandut SVD

Op donderdag, 8 november 2018 stelde tijdens een ingelaste bijeenkomst van de Parochievergadering, pater Marianus Jehandut SVD zich voor als de opvolger van diaken Coen van Loon, en als zodanig de eerst aanspreekbare pastor binnen de Martelaren van Gorcum.

Pater Marianus werkt voor 75% binnen het samenwerkingsverband Clara & Franciscus en zal zijn tijd verdelen tussen de Martelaren en de ABG-Parochie.De andere 25% besteedt hij aan projecten van zijn orde, de SVD.

Hieronder een samenvatting van Marianus woorden tijdens de PV, waarmee hij zichzelf introduceerde. In de komende aflevering van Hofnieuws zal een interview met Pater Marianus verschijnen.

 

“Mijn naam is Marianus Jehandut. Ik ben afkomstig van Flores, een eiland in Indonesië. Ik ben de oudste van vijf broers en twee zusters. Mijn broers en zussen zijn allen getrouwd en hebben kinderen. Mijn vader is in 2014 overleden, mijn moeder leeft nog en woont samen met één van mijn broers.

Mijn ouders zijn tuinders en hebben een koffieplantage en rijstvelden. Ik ben opgegroeid in een gelovig (christelijk) dorp, midden in de natuur en de bergen.

 

Na mijn middelbare school werd ik in 1985 novice in Maumere, op Flores, in een groot seminarie van de SVD. Van 1986 tot 1991 studeerde ik filosofie en theologie en studeerde af als bachelor. In 1992 werd ik tot diaken gewijd en later in dat jaar volgde mijn priesterwijding.

Vanaf mijn priesterwijding werkte ik tot 1996 in een parochie in Indonesië. Daarna werd ik door de Superieur Generaal van de SVD in Rome naar Nederland gezonden. Bijzonder voor mij, want het was nooit eerder bij me opgekomen om naar Nederland te gaan.

Na Nederlands geleerd te hebben in Den Haag en Leiden en een inburgeringscusus gevolgd te hebben in Amersfoort, (waar ik voor het eerst Ari van Buuren heb ontmoet), werkte ik vanaf 1999 tot 2011 in het pastoraat in Den Haag. Daarnaast was ik van 2007 tot 2013 lid van de provinciale raad van de SVD.

Vanaf 2012 tot 2016 werkte ik vanuit Duivendrecht in de Urbanus en de Graankorrel, vanaf 2017 verwisselde ik de Graankorrel voor de ABG parochie.

 

Ik ben door Pastor Nico van der Peet gevraagd om vanaf december 2018 te gaan werken in de Martelaren van Gorcum. Vanavond is de eerste ontmoeting tussen u en mij, hoewel u mij al kent, want in de afgelopen jaren ging ik af en toe hier voor in de Eucharistieviering. Ik ben blij u allen te ontmoeten. Ontmoeting maakt deel uit van de spiritualiteit van de SVD paters. De SVD-ers gaan naar mensen toe, het woord van God is onze bagage. Wij brengen mensen bij elkaar in naam van God. Van je naasten houden doen we samen met God.

We zullen samenwerken en elkaar helpen de Martelaren van Gorcum gemeenschap verder op te bouwen. Daarvoor heb ik uw hulp nodig, alleen kan ik het niet. Net als Paus Franciscus vraag ik ook aan u allen: “Bid voor mij en help mij”.”

 

***

Pater Marianus beschouwt zijn orde, de SVD, waar hij van 1987 tot op heden dienst van uit maakt, als zijn familie en zijn thuis. Hieronder een paar bijzonderheden over de SVD.

 

De congregatie van de Missionarissen van Steyl ofwel het Gezelschap van het Goddelijke Woord (Societas Verbi Divini) werd in 1875 opgericht door Arnold Janssen, een katholiek priester uit het Duitse Goch, vlak bij de Nederlandse grens. De congregatie werkt aan de missie, wat onder meer de verbreiding van het geloof in de koloniën inhield. In 1889 volgde de oprichting van de congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest, eerst als de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest en in 1896 ook als slotzusters, de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding.

Op 19 oktober 1975 werd Arnold Janssen door paus Paulus VI zalig verklaard. Op 5 oktober 2003 werd hij door paus Johannes Paulus II heilig verklaard. De Rooms-Katholieke Kerk viert zijn gedachtenis op 15 januari.

 

De SVD telt zesduizend broeders, die in 85 landen werkzaam zijn.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *