Pastoraal woord Ari van Buuren

Bronnen van Inspiratie

Zoveel werd anders sinds op 27 februari, de dag na Aswoensdag, de eerste corona-patiënt in Nederland bekend werd.
Binnen drie weken: vanaf 15 maart mochten er geen publieke vieringen in de kerken gehouden worden. Nu, 16 weken later, hervatten we op 5 juli in onze kerk de Eucharistie- en Woord & Communie-vieringen weer.
Intussen zouden er op de zondagen en in de Paastijd 23 vieringen geweest zijn. Er zou een Vesper gehouden zijn. Ook zou weer een sponsor-loop voor de school van het Syrische vluchtelingenkamp ‘Bukra Ahla’ in Libanon gelopen zijn.

Eerst werd ‘t stiller in de samenleving.
Er groeide creativiteit, èn eenzaamheid. De dood sloeg ongekend toe. Er was gelatenheid of zelfs overgave. Maar het ongeduld groeit nu weer, soms ook in demonstratief protest tegen de 1,5 meter-samenleving.
Op 25 mei kwam George Floyd in de USA om door politiegeweld. Wereldwijd en ook in ons Amsterdam kwamen felle protesten en demonstraties los tegen racisme en discriminatie.

Het is heilzaam om telkens opnieuw bronnen van inspiratie te zoeken of weer op te delven. Ook spiritueel gezien is er stilte in het oog van de orkaan.
Mij biedt de Kerk als Lichaam van Christus bij uitstek ruimte daarvoor.
Het Evangelie van afgelopen zondag (Matteüs 10,26-33) zegt met zoveel woorden: God borgt ons en kent ons – beter dan wij elkaar en dieper dan wij onszelf kennen.
Er is licht aan het eind van de tunnel….

Het ‘Onze Vader’ van Jezus en ‘de Heer is mijn Herder’ in Psalm 23 inspireren mij vaak.
Daardoor kwam ik o.a. tot de onderstaande poëtische teksten. Mag ik hen aan u doorgeven?

Reikhalzend gebed

Eeuwige bent u voor ons
God Vader Moeder in het verborgene,
hemelhoog: leef in ons!