Tekst van de week

‘Hoop’

Als je relatie van twintig jaar aan gruzelementen ligt. En een dierbaar familielid zichzelf onlangs van het leven heeft beroofd. En het gevreesde Coronavirus al dagen je lichaam bezet. Dan ben je eigenlijk best toe aan een Opstekertje. Lieve lezer, ik hoop dat u mij niet kwalijk neemt; ik steek ‘m hierbij even voor mezelf op:
“Lieve ik, wat ik jou nu wil meegeven is een vierletterig woord: HOOP. Dat klinkt misschien een tikkie wanhopig. Maar ‘hoop’ is een voorwaarde voor leven. Het verwijst naar een ongekende kracht en tegelijkertijd naar grote kwetsbaarheid. En kwetsbaar voel jij je. Je energie speelt al dagen verstoppertje. Zo laf. Je hebt niet eens puf om te zoeken, laat staan vinden…
Zo stond jij vanmorgen op en vroeg jezelf vertwijfeld af hoe je de dag moest doorkomen. En net toen je je dat had afgevraagd, zag je vogeltjes in de boom. Roodborstjes. Je ging zitten. Je keek. En het was genoeg.
Ik wil je vooral op je hart drukken om die vogeltjes te blijven zien. Blijf kijken naar het leven. Naar levendigheid. Blijf het zien!
Dan wil ik je nog een paar wijze zinnen over ‘Hoop’ meegeven. Je vond ze zelf op internet. Lees elke zin meer dan eens. Ze zijn van Storyteller Kaj van der Plas. Hij schrijft: “Hoop houdt je verankerd in een realiteit die niet tastbaar is, maar voor je gevoel wel mogelijk. Hoop maakt kwetsbaar, omdat zij geen rekening houdt met tegenslag, hoe je je daar ook op instelt. Hoop rekt het verlangen dat het goed komt op tot het breekt in wanhoop, om vervolgens hoopvol door te gaan. Het leven intens te omarmen. Steeds zoeken naar kleine kiertjes perspectief. Dat doen mensen.” Tot zover deze opsteker. Dag lieve ik, ik ben altijd bij je en ik hou van je. Liefs”
Ach, kleine dramaqueen toch… ik aai mezelf even. En ik denk na over mijn eigen wijze (of eigenwijze?) woorden. Een klein kiertje perspectief. Daar ga ik voor. Ook in deze puinHOOP.

Marianne Kuijper